Innspillingene ble gjort i Norden og platen ble produsert i Amerika – og nå tok gamle Adolf Østbye turen tilbake over Atlanterhavet og hjem igjen til Norge.

For hundre år siden var det ganske normalt at en kunde bestilte plater på bakgrunn av oppføringer i kataloger, og det var omtrent slik jeg gjorde det i 2017 også. En amerikansk samler annonserte platen på en nettauksjon tidligere i måneden, og jeg var raskt ute med å melde interesse, hvilket resulterte i en hentelapp fra Posten i formiddag. Pakken målte 30 x 30 x 15 centimeter, og midt inne mellom en stor ansamling sammenkrøllede avissider lå klenodiet trygt forvart. Turen fra Chicago, over Atlanterhavet og opp til Molde hadde gått aldeles smertefritt.

Der lå Columbia E 409, med Adolf Østbyes «Min Anna hun er væk» (My Anna is Away)» på den ene siden og «Gal efter Gutta (Crazy for the Boys)» på den andre siden.

Amerikanske Columbia Graphophone Company startet sin E-serie i 1908, og de tidligste kjente norske innspillingene med navngitte artister var med Halfdan Rode (E 404, E 405 og E 406), Thorvald Lammers (E 407) og Adolf Østbye (E 408 og E 409). Dette var innspillinger som opprinnelig var foretatt i Europa, sannsynligvis i Sverige eller i Danmark, i perioden fra 1904 til 1907, ifølge Vidar Vanbergs hefte «Norsk grammofonplatehistorie 4: Columbias plateutgivelser 1902-1934».

Columbia E 409.

Den skandinaviske emigrantmiljøet i Amerika var på denne tiden av betydelig størrelse, og de amerikanske plateselskapene så et potensielt marked i sine nye landsmenn. Helt siden 1902 hadde Columbia produsert fonografruller og plater blant annet for det skandinaviske markedet i USA, men det er ikke kjent hvem som sang og spilte på disse innspillingene. Med E-serien i 1908 kom altså de dobbeltsidige platene og innspillinger med navngitte norske utøvere.

Det skulle imidlertid ta noen år før Columbia foretok ytterligere innspillinger av nordmenn på amerikansk jord. Pekka Gronow og Richard Spottswood har nedlagt et betydelig arbeid i å kartlegge skandinaviske innspillinger som ble foretatt for det skandinaviske markedet i Amerika, og de påpeker at det ikke ble foretatt norske innspillinger for Columbia igjen før vinteren 1914. Fra da kunne imidlertid norske emigranter glede seg over flere hundre innspillinger av størrelser som Ottar E. Akre, Erik Bye, Fanny Elsta, Hans og Henry Erichsen, Einar Holt, Einar Rose, Carsten Wold og Inga Ørner.

Adolf Østbye ble født i 1868 og utdannet seg egentlig som frisør. Imidlertid slo han seg inn på en underholdningskarriere, og ble en populær sanger og revyartist. Han fattet tidlig interesse for lydinnspillinger, og gjorde opptak på fonografruller av både seg selv og andre utøvere på slutten av 1800-tallet. Da The Gramophone Company i desember 1904 gjorde de aller første innspillinger på norsk jord, var Adolf Østbye førstemann i køen – og dermed ble han vår første plateartist. Faktisk var han også vår første platedirektør, da han etablerte det norske plateselskapet «Ekko – Kristiania» i 1906. Imidlertid døde han allerede i september 1907, bare 39 år gammel.

110 år etter at hans stemme svant hen, ble den altså fraktet fra Chicago til Molde.

Legg igjen en kommentar