Å vaske og rengjøre 78-plater er i utgangspunktet ikke noe hokus-pokus, og avspillingen før og etter en vask er som natt og dag. Spesielt vil en plate som er spilt på sveivegrammofon kunne ha riller fulle av støv og partikler fra mange år med stålstifter, og dette ønsker du ikke å dra videre rundt i rillene, eller å utsette den nye stiften din for. Her er en liten metodebeskrivelse av min egen fremgangsmåte.

  1. For å ha et jevnt underlag benytter jeg en steinflis på 30×30 cm med glatt overflate på den ene siden, og som jeg legger på den ene halvdelen av et kjøkkenhåndkle. På denne måten sikrer jeg at platen ligger flatt.

2. Jeg bretter deretter den andre halvdelen av kjøkkenhåndkleet over steinflisen, og legger et putevar av helt glatt materiale på toppen. Hensikten med kjøkkenhåndkleet er å fange opp vann, så det begrenser søl. Det glatte putevaret benyttes for å unngå tekstur på platen under og etter vask.

3. Ved siden av underlaget setter jeg frem en bolle med varmt vann, og som inneholder noen dråper oppvaskmiddel. 78-plater er laget av skjellakk, som er et organisk materiale, og derfor skal ikke alkohol eller andre løsemidler benyttes, siden du da risikerer at små partikler av platen går i oppløsning og gjør uopprettelig skade. Jeg setter også frem en skobørste (man kan selvsagt også bruke en tannbørste eller en neglebørste), en kjøkkensvamp og vinylhansker (uten pudder). Hansker benytter jeg for å unngå å sette flere fettflekker.

4. Platen skylles på begge sider under lunket og rennende vann. For varmt vann er ikke heldig. Skylling under rennende vann er hensiktsmessig, siden du ellers ikke ville oppnådd annet enn å skyve skitt rundt omkring i rillene. Benytt begge hender så platen holder seg stabil (her benyttes én hånd for fotograferingens skyld), og la vannet renne av platen. Dette gjør jeg for å skylle av overflatestøv som ellers ville lagt seg på underlaget jeg benytter for å vaske platen. Forsøk så langt det lar seg gjøre å balansere platen mellom begge hendene uten å berøre rillene mer enn nødvendig. I denne fasen lar jeg også vann renne over etiketten. Min erfaring er at etiketter som er etset inn i skjellakken ikke tar skade av en rask vask, så lenge vannet raskt tørkes av. Imidlertid skal man være forsiktig med etiketter som har fått en rift, siden vannet da kan komme på undersiden av etiketten og forårsake bobler. Enkelte etiketter kan sverte av noe farve på underlaget, som for eksempel Decca og noen farvevarianter av His Master’s Voice, Odeon og Columbia, men siden denne grundige platevasken gjøres svært sjelden, tåler etiketten det godt.

5. Når platen har fått en rask forvask, legger jeg den ned på underlaget. Jeg dypper skobørsten i bollen med vann, og fører børsten lett langs rillene, gjerne i begge retninger. Her løses det opp mye skitt og gammel moro (spesielt plater som er benyttet på sveivegrammofon har godt godt av en slik vask, siden rillene kan inneholde mange partikler fra gamle stålstifter). Her får jeg også bort fettflekker som lett suger til seg støv. Etiketten skrubbes selvsagt ikke.

6. Deretter skylles denne platesiden for å fjerne all skitten som ble løst opp under skrubbingen. Jeg skyller deretter den andre siden, og gjentar vaskeprosessen på denne siden. Husk å benytte begge hendene, så platen holder seg stabil under det rennende vannet.

7. Når begge sidene er ferdig skrubbet, skyller jeg de av under rennende vann igjen. I denne fasen benytter jeg en myk kjøkkensvamp under rennende vann, for å være sikker på at alt såpevann blir fjernet, og at ingenting blir værende igjen i rillene. Jeg skyller begge sider på denne måten, slik at eventuell tekstur fra underlaget ikke skaper tørkeflekker på platen senere. I denne fasen vil du oppdage at skjemmende klistrelapper lett faller av, eller enkelt kan fjernes. Om det er lapper du ønsker å beholde på etiketten (mange forlagsmerker og butikkmerker er en del av platens historie), passer du selvsagt på å ikke vaske etiketten, eller i alle fall holde lappen tørr.

8. Etter skyllingen holdes platen vertikalt mellom begge hender, slik at overskuddsvann renner av platen i noen sekunder. Avhengig av vannkvaliteten der du bor, kan du vurdere å benytte en klut for å tørke av mer vann, siden du ikke ønsker for mye mineralrikt vann i rillene.

9. Til slutt setter jeg platen vertikalt i et tørkestativ. Her har jeg benyttet et CD-stativ, som viste seg å passe ypperlig til formålet. Jeg har lagt et håndkle under, for å fange opp vann som drypper fra platen. Pass imidlertid på å holde tørkestasjonen unna direkte sollys. Trekk gjerne for noen gardiner. Om du nå passer på å ikke ta direkte på rillene med fingrene, slik at du skaper fettflekker som suger til seg mer støv, skal det ikke være nødvendig med en tilsvarende grundig platevask i fremtiden, annet enn normal bruk av platebørste før avspilling.