Pakking og sending av skjøre 78-plater kan være en prøvelse både for sender og mottaker, men her har jeg forsøkt å lage en pedagogisk fremstilling av min egen fremgangsmåte.

  1. Først legger jeg platene tett inntil hverandre og pakker de pent inn i kraftpapir. Jeg pakker gjerne 10-20 plater ad gangen. Det kan være lurt å skjære til en 25×25 cm pappskive mellom hver tiende plate, altså én pappskive i midten av pakken.

2. Deretter skjærer jeg til to tykke isopor-plater på 25×25 cm, og fester disse til platepakken med pakketeip. Om du ikke har isopor for hånden, kan du bruke flere lag med papp.

3. Så monterer jeg en Standard 4 pappeske (29x29x29cm). De fleste steder som selger pappesker, har denne modellen, og jeg har også sett at den finnes hos Posten. Nede i esken legger jeg en isopor-plate på 29×29 cm. Har du ikke isopor, kan du fylle bunnen av esken med sammenkrøllet papir.

4. Den lille platepakken legges nedi Standard 4-esken.

5. Om det ikke er så mange plater som skal sendes, er det fort gjort å justere høyden på esken. Her har jeg skåret av flikene og lagt de nedi esken som ekstra emballasje, mens jeg har skåret ned sidene til riktig høyde.

6. Sidene brettes ned, og så surrer jeg en runde pakketeip rundt esken. Dette blir en såkalt «inner-eske». Siden 78-plater er veldig sensitive for støt, må vi også lage en ytter-eske. Dette er viktig!

7. Ytter-esken er en såkalt Standard 7B, og måler 38x38x34cm. Denne er normalt ikke lagervare, men jeg vil tro at de fleste utsalgssteder kan bestille denne for deg på et par dagers varsel. Fordelen med dette formatet, er at du slipper en avlang eske med mye ekstra luft som må fylles med emballasje for å stabilisere innholdet. Men man tar selvsagt det som er for hånden – det viktigste er å velge en ytter-eske som gir rom for emballering rundt inner-esken.

8. Bunnen av ytter-esken fyller jeg med sammenkrøllet papir. Jeg har kjøpt en stor rull med tykt kraftpapir til formålet, men om du plages av en postkasse som til stadighet nedkommer med reklame, har du nå et sted å gjøre av alt dette papiret! Husk at det går med mye papir, så det er lurt å samle opp etter hvert.

9. Inner-esken legges ned på bunnen, og nå er det viktig å legge mye papir rundt på sidene, slik at mest mulig papir tar av for eventuelle støt.

10. En ny runde med sammenkrøllet papir legges på toppen. Når du har lagt på tilstrekkelig med papir, kan du justere høyden på ytter-esken på samme måte som du gjorde med inner-esken. Husk å justere såpass at ingenting i ytter-esken får rom til å bevege seg.

11. Og vips har du en fiks ferdig pakke. Noen runder med skikkelig kraftteip holder det hele på plass. Nå er det bare å feste på en adresselapp og sende pakken avgårde til en lykkelig og forventningsfull samlerkollega!