På steinkaker.no finner du en omfattende liste over 78-plater som er til salgs. Men før du setter i gang, bør du vite følgende:

Å LETE I LISTEN

Listen er et regneark, som du kan åpne i Excel, OpenOffice Calc, eller et annet regnearkprogram. I listen kan du sortere kolonner som du vil (husk å beholde overskriftraden), eller du kan bruke søkefunksjonen i regnearkprogrammet ditt. Når du sorterer, skal du vite at det ikke er hensiktsmessig å sortere på utøver – siden plateselskapene ikke var konsekvente med å føre opp utøver før eller etter orkesteret.

Salgslisten er delt inn i ni kolonner. «Nr.» er platens unike arkivnummer, og som du må oppgi for at platen skal kunne gjenfinnes i systemet.

Husk imidlertid at informasjonen i «Utøver» og «Tittel» er i hovedsak skrevet kildetro etter hva som står på etiketten. Er det skrivefeil på etiketten, vil det sannsynligvis også stå med skrivefeil her. Dette er beholdt for at samlere som leter etter varianter med skrivefeil, skal finne disse platene. Utøvernes navn ble også skrevet forskjellig opp igjennom. En periode sto det eksempelvis bare «Book Jenssen» på Jens Book Jenssens plater, mens Reidar Bøe av og til ble benevnt Bø. Aage Samuelsen vil du også kunne finne som Åge Samuelsen. Husk også at mange forekomster av bokstaven ø ble skrevet med ö, spesielt på etiketten Musica.

For den kronologiske sorterings skyld, vil jeg i mange tilfeller etterstrebe å normalisere katalognumrene. Det betyr at du i Columbias norske GN-serie vil oppleve å se eksempelvis GN 0995 i stedet for det egentlige GN 995, og prefikset DB i stedet for D.B. For Odeons del vil du finne 180- eller 290-nummeret først, etterfulgt av D-nummeret.

«Pressing» handler om hvor platen fysisk ble presset (i de tilfeller hvor det finnes noenlunde sikre opplysninger om det).

Er du ute etter opplags- og etikettvarianter, er det enklest å spørre i hvert tilfelle. Det ville føre for langt å innlemme denne informasjonen for hver enkelt plate.

Å FORSTÅ KVALITETSVURDERINGEN

I den ytterste kolonnen til høyre finner du bokstavkoder som angir platens kvalitet. Dette gjelder altså selve platen, og ikke etiketten. Om etiketten har vesentlige mangler eller annet som er verdt å anmerke, vil det som regel bli omtalt i «Innhold»-feltet. Det er også verdt å merke seg at kvalitetsvurdering er en vanskelig idrett, som ikke bare er en subjektiv øvelse, men som også kan variere fra plate til plate.

Les mer om kvalitetsvurdering og bokstavkodene her.

Vit for øvrig at alle plater som selges vil bli vasket og spilt, slik at du er garantert at alt er i orden. Platene prøvespilles på en moderne Audio-Technica AT-LP120XUSB med en Ortofon 2M 78 pickup og stift med lavt stifttrykk og uten noen form for lydmessig filtrering, for å avdekke mulige hakk, hopp, skjevheter og ujevnheter.

HVA MED OMSLAGENE?

Hver enkelt plate vil, så langt råd er og lageret rekker, bli levert med originalt omslag som samsvarer med etiketten. I tilfeller hvor originalt omslag ikke kan oppdrives, blir platen levert med nøytralt omslag.

Å BESTILLE PLATER

Platebestillinger sender du på e-post til voll@steinkaker.no. I kolonnen for «Nr.» ser du et unikt nummer for hver plate. Det er dette nummeret du må oppgi i bestillingen din, slik at det skal være mulig å finne platen på lageret. For sikkerhets skyld kan du oppgi etikett og katalognummer, så vi er helt sikre på at bestillingen blir riktig. Det som videre skjer, er at platen blir vasket, kontrollert og prøvespilt – og så får du en tilbakemelding med korrekt kvalitetsvurdering og et prisforslag. Bestillingen din er altså ikke bindende før alt er betalt og sendt.

SLIK FRAKTES PLATENE

Alt befinner seg i Molde, så bor du i rimelig nærhet, så skal det alltids la seg gjøre å finne en løsning for å få hentet og levert platene. Men i de fleste tilfeller bør vi involvere postkontoret. Platene legges tett inntil hverandre med papp mellom et antall plater. Denne bunken surres ytterligere inn i papp, slik at det blir en egen liten pakke av det. Denne lille pakken legges så ned i en større eske, med sammenkrøllet avispapir som isolasjon både over, under og på alle sider. Dette gjøres for at støt fra utsiden ikke skal påvirke den mindre pakken på innsiden. I noen tilfeller vil det også være aktuelt å kutte til isoporplater som et isolerende lag på innsiden av den ytterste esken, for å stive av alle sidene.

Her kan du lese mer om hvordan platene blir pakket: Pakking og sending.

Det mest hensiktsmessige er å benytte Norgespakken. Du får rundt 40 plater inn i Norgespakken som har en begrensning på opp til 10 kilo. Denne fraktmetoden benyttes også når du kun handler én plate, så det kan således lønne seg å kjøpe flere når du først er i gang. Det går enda flere plater inn i Norgespakken som har en begrensning på opp til 25 kilo, men da må man også påregne ytterligere egenvekt på emballasjen.

OG SLIK BETALER DU

Vipps eller bankoverføring går like bra. Betalingsinformasjon får du når du mottar det endelige prisforslaget.

LYKKE TIL!