På steinkaker.no finner du en omfattende liste over 78-plater som er til bytte eller til salgs. Men før du setter i gang, bør du vite følgende:

Å LETE I LISTEN

Listen er en database som er delt inn i seks kolonner (og hvor du kan søke i feltene):

  • Ref. = Dette er platens referansenummer i arkivet, og det er dette nummeret som må oppgis ved bestilling.
  • Etikett = Platens etikett.
  • Katalognummer = Platens katalognummer.
  • Innhold = Hva som befinner seg på side A og B.
  • Kvalitet = Platens kvalitet på side A og B, adskilt med skråstrek.
  • Pris = Prisen på platen.

Legg også merke til at du kan sortere enkelte av kolonnene kronologisk – noe som kan være nyttig for å samle mange identiske plater etter hverandre for at det skal se ryddigere ut.

I tillegg finner du fire rullegardimenyer over kolonnene. Her kan du filtrere på forhåndsprogrammerte kriterier, som for eksempel etikett og pressing. Du kan kombinere filtrene og kolonnene, slik at du kan velge «Columbia» i rullegardinmenyen og skrive inn «Prøysen» i kolonnen for «Innhold». Resultatet blir da alle tilgjengelige plater av Alf Prøysen utgitt på Columbia.

Ofte ble bokstaven ø skrevet som ö på etikettene. Dette er normalisert til ø for å forenkle søket.

For den kronologiske sorterings skyld, vil jeg i mange tilfeller etterstrebe å normalisere katalognumrene. Det betyr at du i Columbias norske GN-serie vil oppleve å se eksempelvis GN 0995 i stedet for det egentlige GN 995, og prefikset DB i stedet for D.B. For Odeons del vil du finne 180- eller 290-nummeret først, etterfulgt av D-nummeret.

«Pressing» handler om hvor platen fysisk ble presset (i de tilfeller hvor det finnes noenlunde sikre opplysninger om det). Vær imidlertid oppmerksom på at hvis du velger et land under «Pressing» fra rullegardinmenyen, filtrerer du samtidig vekk alle tilgjengelige plater hvor land ikke er oppgitt.

Er du ute etter opplags- og etikettvarianter, er det enklest å spørre i hvert tilfelle. Det ville føre for langt å innlemme denne informasjonen for hver enkelt plate.

Å FORSTÅ KVALITETSVURDERINGEN

I den ytterste kolonnen til høyre finner du bokstavkoder som angir platens kvalitet. Står det to bokstaver adskilt med skråstrek, handler det som side A og side B. Dette gjelder altså selve platen, og ikke etiketten. Om etiketten har vesentlige mangler eller annet som er verdt å anmerke, vil det som regel bli omtalt i «Innhold»-feltet. Det er også verdt å merke seg at kvalitetsvurdering er en vanskelig idrett, som ikke bare er en subjektiv øvelse, men som også kan variere fra plate til plate.

Les mer om kvalitetsvurdering og bokstavkodene her.

HVA MED OMSLAGENE?

Hver enkelt plate vil, så langt råd er og lageret rekker, bli levert med originalt omslag som samsvarer med etiketten. I tilfeller hvor originalt omslag ikke kan oppdrives, blir platen levert med nøytralt omslag.

Å BESTILLE PLATER

Platebestillinger sender du på e-post til voll@steinkaker.no. I kolonnen for «Ref.» ser du et unikt nummer for hver plate. Det er DETTE nummeret du må oppgi i bestillingen din, slik at det skal være mulig å finne platen på lageret. For sikkerhets skyld kan du I TILLEGG oppgi etikett og katalognummer, så vi er helt sikre på at bestillingen blir riktig.

Emballeringen er en betydelig utgift, så det oppfordres til å unngå småbestillinger. Å bruke 50 kroner på emballering av én enkel 30-kronersplate svarer seg ikke i lengden, selv om jeg selvsagt strekker meg langt for å hjelpe samlere med plater de mangler.

SLIK FRAKTES PLATENE

Alt befinner seg i Molde, så bor du i rimelig nærhet, så skal det alltids la seg gjøre å finne en løsning for å få hentet og levert platene. Men i de fleste tilfeller bør vi involvere postkontoret. Platene legges tett inntil hverandre med papp mellom et antall plater. Denne bunken surres ytterligere inn i papp, slik at det blir en egen liten pakke av det. Denne lille pakken legges så ned i en større eske, med sammenkrøllet avispapir som isolasjon både over, under og på alle sider. Dette gjøres for at støt fra utsiden ikke skal påvirke den mindre pakken på innsiden. I noen tilfeller vil det også være aktuelt å kutte til isoporplater som et isolerende lag på innsiden av den ytterste esken, for å stive av alle sidene.

Her kan du lese mer om hvordan platene blir pakket: Pakking og sending.

Det mest hensiktsmessige er å benytte Norgespakken. Du får rundt 40 plater inn i Norgespakken som har en begrensning på opp til 10 kilo. Denne fraktmetoden benyttes også når du kun handler én plate, så det kan således lønne seg å kjøpe flere når du først er i gang. Det går enda flere plater inn i Norgespakken som har en begrensning på opp til 25 kilo, men da må man også påregne ytterligere egenvekt på emballasjen.

OG SLIK BETALER DU

Vipps eller bankoverføring går like bra. Betalingsinformasjon får du når du mottar det endelige prisforslaget.

LYKKE TIL!