Fotografering av etiketter kan være en sann prøvelse, og aller verst er det med etikettene bestående av reflekterende skrift, som i gull og sølv. Her har jeg forsøkt å sammenfatte noen erfaringer, og som kan komme godt til nytte om du har lyst til å bidra med bilder til diskografiene på denne nettsiden.

Fjern omslaget og legg platen ned på et bord. Gni gjerne vekk støv fra etiketten først. Så kan du forsøke å ta bilder på frihånd med et mobilkamera. Det er helt greit å få med litt av platen utenfor etiketten, og det gjør ingenting om du får med speilbildet av deg selv i selve platen – dette redigeres uansett bort. Imidlertid er det viktig å holde kameraet parallellt med platen, og det er viktig å ha en jevn belysning på etiketten. Husk at du på de fleste mobilkameraer kan fotografere i kvadratisk format (1:1) – så se om du finner innstillingene for dette på din egen mobil.

Et helt greit utgangspunkt. Etiketten er fotografert rett ovenfra med håndholdt mobilkamera, og med dagslyset som belysning. Refleksjonene rediges uansett bort i ettertid.

Forsøk deg med frem belysning og lyskilder. Unngå å få med din egen skygge på etiketten, og unngå å fotografere rett under en lampe. Har du en justérbar stålampe, kan du forsøke å få lyskilden inn fra skrå.

Eksempel på ujevn belysning.

For å få en jevnere belysning, kan det være lurt å benytte en stor pappskive. Lag et hull for mobilkameraet, og hold pappskiven parallellt med platen mens du fotograferer. Da kan du benytte vanlig dagslys, eller lyskilder som kommer inn sidelengs. Etiketter med reflekterende elementer, som skrift i sølv eller gull, kan være temmelig vriene – så her gjelder det å prøve seg frem.

Fotografering gjennom et hull i en stor pappskive hindrer refleksjoner ovenfra, og gir en jevnere belysning.

Et enda bedre resultat kan du få ved å balansere pappskiven på fire like høye elementer. Da er du sikret å få platen parallell med mobilkameraet, og du får hendene fri til å justere lyskildene. I dette tilfellet er pappskiven balansert på fire halvannen liters flasker, noe som gir litt for lang avstand mellom etiketten og kameraet, og som øker faren for refleksjoner i etiketten. Imidlertid gir hermetikkbokser en perfekt avstand mellom mobilkameraet og plate-etiketten.

Her er pappskiven balansert på fire like høye elementer, og du har hendene fri til å justere lyskildene.

Bildene redigeres av meg, så de behøver du ikke å gjøre noe med. Send de til meg på Facebook eller på e-post (voll@steinkaker.no), men send gjerne en prøve først, så jeg ser om noe bør justeres. Lykke til!