Snart 80 år etter innspillingen nynner fremdeles romsdalinger på krigens store slager «Jeg er fra Romsdalen – Norges Tyrol». Men 12-åringen Odd Pedersen var slett ikke fra Romsdal.

Sjelden har vel Romsdal, dette alpine landskapet med sine majestetiske tinder, oppnådd bedre turistreklame enn da slagerkongen Jens Book Jenssen fant på å skrive teksten til jodlervalsen Jeg er fra Romsdalen, for så å la 12 år gamle Odd Pedersen spille den inn for plateselskapet Columbia mot slutten av 1942.

Odd Ragnar Pedersen (1930-2015).

Slagordet som ble sang

Kanskje hadde nasjonens globetrottere allerede fått med seg at prost Hatlemark allerede i 1925 i panegyriske vendinger hadde erklært Raumadalen som Norges Tyrol («det skjønneste jeg vet i Europa») i boken om Romsdal og Molde i serien «Kjenn ditt land», og at den lokale turistnæringen benyttet den treffende karakteristikken for alt den var verdt utover på 1930-tallet. Men nå hadde fenomenet fått sangen sin, og Romsdal var på alles lepper:

Jeg er fra Romsdalen – Norges Tyrol.
Der har vi alper og skinnende sol.
Og den som engang har ferdes her, han lengter seg alltid tilbake.

Ungt talent

Men la oss ta det fra begynnelsen. Våren 1929 ble det lyst til bryllup i Gamle Aker menighet i Oslo. Det var postassistenten Kristian Egil Pedersen fra Bergen som 18. mai ble smidd i hymens lenker av Oslo byfogd med sin utkårede Ragnhild Lovise Thorsen fra Vik i Sogn og Fjordane. Året etter fikk de sønnen Odd Ragnar, født 18. mars 1930.

Hans far var tilknyttet Postvesenet, og det var under Postmannslagets store årsfest i Oslo i 1938 den da åtte år gamle Odd Pedersen for første gang opptrådte offentlig. På denne tiden hadde familien bosatt seg på Billingstad i Asker. I forbindelse med festen ble det arrangert en amatørkonkurranse.

– Og tror du ikke jeg vant! Premien var en flott fyllepenn, fortalte Pedersen i et senere intervju.

Rykte stemninga ratt i taket

Etter at krigen bør ut, fant familien Pedersen det tryggest å flytte ut av byen. Far Kristian fikk jobb som postekspeditør i Møre fylke ved dampskipskaia på Vestnes, og slik kom jodlerfenomenet Odd Pedersen til Romsdal i 1941. Glad i å synge og opptre hadde han vært helt siden han var liten, han hadde blant annet rukket å være solist i Barnetimens barnekor en tid, så han lot ikke sjansen gå fra seg på sitt nye hjemsted heller.

12-åringen ble straks lansert som tyrolerfenomen av Jens Book Jenssen, og fikk være med som gjest i forestillingene på Kabarethuset i Molde.

«Den 11-årige Odd Pedersen rykte stemninga ratt i taket då han jodla og song tyrolersongar med si vakre barnerøyst», het det etter at lokalavisen Romsdals Budstikke opplevde unggutten opptre i november 1941. Den påfølgende sommeren reiste sunnmøringen Ragnar Krohn Brekke rundt med sitt teater, som på denne tiden viste frem Ivar Aasen-lystspillet «Ervingen». Krohn Brekke bet seg merke i jodlerfantomet, og ville ha ham med i stykket:

– Då vi var på Vestnes råka eg burt i eit jodlarfenomen på berre 11 år. Det er Odd Pedersen. Maken til jodling trur eg ikkje det har vore i Ålesund før. Han har jodla på nokre stader i Romsdal ved ymse høve, og folk der er heilt ville etter han! fortalte en opprømt teaterdirektør til Sunnmørsposten sommeren 1942.

– Jeg har aldri fått noen pedagogisk undervisning, det bare oppsto langt nede i strupen som om det skulle være medfødt, sa Pedersen i et senere intervju med en bergensavis.

Braksuksess på Kaffistova

Tilfeldighetene ville det slik at datidens revykonge Jens Book Jenssen hadde lagt ut på en forsinket vårturné med sin revy, og i slutten av september ankom truppen rosenes by. Med på turneen var også skuespilleren Carsten Byhring, som Odd kjente fra tiden på Billingstad. Odd fikk prøvesynge for Book’n, og dermed var eventyret i gang. 12 år gammel ble Odd Pedersen med på Jens Book Jensens turné.

– Jeg husker en veldig morsom episode på Kaffistova i Molde. På oppfordring fra gjestene hoppet jeg opp på en stol og sang mitt glansnummer. Det ble braksuksess og publikum sendte hatten rundt i lokalet. Til sammen fikk jeg 42 kroner, og det skal jeg hilse og si var mange penger for en 11-åring! fortalte han senere til Romsdals Budstikke.

Sommeren 1943 var han fremdeles med i truppen.

Turneen fortsatte nedover i landet og kom til Stavanger i oktober, der Stavanger Aftenblad kunne kunngjøre at «kveldens mest populære skikkelse var lille Odd Pedersen. Hans jodler-viser var friske og morsomme. Hans rutine er forbløffende.»

En slager ble til

Oppunder jul ble han også med til Oslo, der alt lå til rette for plateinnspilling. Jens Book Jenssen hadde latt seg inspirere av lystig jodling og storslagne tinder under sitt opphold i Molde, og skrev dermed teksten til «Jeg er fra Romsdalen». Rolf Syversen ble satt til å komponere melodi. Sammen med «Ekko i Romsdalshorn» spilte Pedersen inn i alt fire platesider for Columbia, akkompagnert av Columbia danseorkester.

Rolf Syversen hadde ikke anledning til selv å være med på innspillingene. Trekkspillet var det dermed 29-åringen Nils Lundquist som måtte traktere. Saksofonisten Lundquist var fra Tjølling i Vestfold, og tilhørte på denne tiden hovedstadens absolutte jazzelite. Han spilte med notabiliteter som Rowland Greenberg, Pete Brown og Lulle Christoffersen, samtidig som han var medlem av Chat Noirs orkester. Ingen kommersielle plateopptak eksisterer med jazzmusikeren Lundquist fra denne tiden, men hører man nøye etter, er det altså han som svinger trekkspillet opp i sugende tyrolervals i Columbia danseorkester på Odd Pedersens innspillinger fra 1942.

Etter turneen med Jens Book Jenssen, fortsatte Pedersen suksessen på egen hånd.

– Jodling var meget populært under krigen, og jeg var stadig på turneer hvor vi opptrådte både med jodling, spill og sang. Jeg var således på turné i Bergen i tre uker i 1943. Jeg hadde skolebøkene med for ikke å miste for mye av den boklige lærdom, og da betalingen var bra, gikk opplegget ganske fint.

All opptreden opphørte etter krigen, og siden holdt han seg til å synge ved brylluper og andre festlige anledninger. Like etter krigen reiste han til sjøs som førstereisgutt. Pedersen var ute i fire år sammenhengende før han kom hjem igjen for å avtjene verneplikten i Marinen. Da hadde familien flyttet til Bergen. Straks han var ferdig med sine 18 tilmålte måneder i kongens klær, reiste han ut igjen på blåmyra. Denne gang gikk det tre år før han kom hjem igjen.

Odd Pedersen i 1973.

En sjømann gikk i land

I 1961 giftet han seg og stiftet familie. Da ga han opp sjølivet til fordel for familielivet. Siden levde han et stille og rolig liv, og hadde sitt daglige virke innen hotell- og restaurantbransjen i Bergen.

Men historien om jodlerfenomenet Odd Pedersen var ikke over med det. Langt ifra. I 1973 fant han på å ringe inn til Gunnar Haugans radioprogram «Lykkeboden», der han ved å svare riktig på et spørsmål fikk lodd i Pengelotteriet og et plateønske. Odd ønsket seg «Jeg er fra Romsdalen». For en gangs skyld forstummet det velsmurte talemaskineriet til programleder Haugan, og fra støvete hyller i platearkivet ble Pedersens ungdomsprodukt forsiktig hentet frem i lyset.

Bakgrunnen for at han ønsket platen spilt på radio, var at han gjerne ville ha den spilt inn på lydbånd. Hans eget eksemplar var nemlig blitt knust for lenge siden, og dette var eneste måte å få spilt sangen inn på!

I april 1990 fikk landet atter et gjenhør med romsdalsk jodling, da programsekretær Odd Sørås i NRK Møre og Romsdal klarte å spore opp den da 60 år gamle Odd Pedersen. Det resulterte i et halvtimes langt radioprogram som ble sendt første gang 7. april, deretter på selveste påskeaften, og senere i flere repriser.

Odd Pedersen på eldre dager.

Musikken lever

Så skulle det gå ytterligere 20 år før en underlig duo bestående av Bjørn «Polkabjørn» Tomren fra Tomrefjord i Vestnes og trekkspilleren Heine Bugge fant det for godt å lage en helt ny innspilling av Odd Pedersens glansnummer fra 1942, «Jeg er fra Romsdalen». Sågar spilte de akkurat denne sangen som oppvarmingsnummer før supergruppen A-ha for 30.000 tilskuere på Ullevål stadion.

13. februar 2015 sovnet Odd Ragnar Pedersen stille inn, og fjorten dager senere døde hans kone. De ble begge begravet fra Åsane gamle kirke.

Små biter av de gamle tinder falt, da deler av Veslemannen i Raumadalen raste ut høsten 2019. Og kanskje er det slik at mennesker kan gå bort og fjell kan falle, men den snart 80 år gamle jodlervalsen om Romsdal blir vi nok ikke kvitt så lett.

(KLIKK PÅ BILDET for å lytte til Odd Pedersens innspilling av «Jeg er fra Romsdalen» fra 1942.)