Til tross for at hun var født i det gamle Kristiania, regnet sangerinnen Nathalie Hansen Bergen som sin fødeby. Så sterkt var hun knyttet til byen hvor hun debuterte i 1902.

Lite visste fanejunker Karl Anton Kristiansen Egeberg om at han skulle bli far til en stor sangerinne, da hans kone Lena Julie Jensdatter nedkom med en datter i Kristiania 25. august 1870. Våren etter ble barnet båret til dåpen i Garnisonsmenigheten, og innskrevet i manntallet som Thea Nathalie.

Nathalie Hansen (1870-1931)

Hun ble tidlig gift med den langt eldre enkemannen Johannes Adolf Valdemar Hansen, som på den tiden var musikkløytnant og engasjert som kapellmester ved Tivoli i Kristiania. Paret flyttet raskt til Bergen, der Adolf gjorde tjeneste som musikkinstruktør ved Bergenske brigade. Her assisterte Nathalie ofte sin mann under hans konserter i byen.

Etter en tid fikk hun også sin egen karriere, og ble snart kjent som en dyktig skuespiller og sangerinne. Hun ble tilknyttet Bergens nationale Scene, og debuterte 2. februar 1902 i rollen som Maria i stykket «Regimentets datter», hvorpå hun fikk et studieopphold i Tyskland. Paret flyttet etter en tid tilbake til Kristiania, der Nathalie ble engasjert ved Fahlstrøms teater i 1904. Her ble også hovedstaden oppmerksom på hennes talenter, og snart gikk hun inn i historien som en av de første nordmenn som gjorde plateinnspillinger her til lands.

I januar 1911 ble Nathalie Hansen enke, og i løpet av de kommende årene turnerte hun både i Norge, Sverige, Finland og i Russland – og var i en tid engasjert ved teatret i Helsingfors. I noen år gjorde hun også stor lykke som duo sammen med den svenske visesangeren, skuespilleren og teaterregissøren Carl Engström (1870-1939), og sammen spilte de inn de komiske duettene «Paa Dansebanen» og «Calle E» for The Gramophone Company høsten 1912.

Noen år i forveien ble billigmerket Orion-Plade etablert, og det synes som man i hovedsak utga innspillinger fra matrisene til The Gramophone Company. På denne måten ble også Nathalie Hansen og Carl Engströms komiske duetter gjort tilgjengelige på den i dag svært sjeldne Orion-Plade-etiketten.

Nathalie hadde hele sitt liv en dragning mot Bergen, og gjorde gjestespill der så sent som våren 1916, da hun var å se på Den nationale Scene i tittelrollen i stykket «Storhertuginden av Geroldstein». Samme sommer reiste hun til Amerika for å besøke sin datter – et besøk som skulle vare i åtte år.

Under USA-oppholdet må man vel nesten kunne si at hun fikk en ny karriere. Foruten kirkekonserter gjorde hun flere innspillinger for det amerikanske plateselskapet Victor, og det sies også at hun ved flere anledninger var å se på filmlerretet.

Noe av det siste Nathalie Hansen gjorde, var å spille lystspillet «Hansen – damernes nye gaardbestyrer» i sin «annen fødeby» Bergen våren 1930. Hun døde på Ullevål sykehus 16. desember 1931 etter noen måneders sykeleie, 61 år gammel.

Klikk på bildet for å høre Nathalie Hansen og Carl Engström synge «Paa Dansebanen» i innspillingen fra september 1912.