Radioen fikk sitt gjennombrudd i Norge i 1920, og 29. april 1925 fikk aksjeselskapet Kringkastingen konsesjon for sendinger på Østlandet. Ville radioen konkurrere ut grammofonen? Trondhjems Adresseavis fremsto som fremoverlente teknologioptimister i sin artikkel som sto på trykk 7. mars 1925, der de ikke så for seg at det ene mediet ville konkurrere ut det andre.

Grammofonen og radioen er ikke konkurrenter
(Trondhjems Adresseavis, 7. mars 1925)

En grammofon kan man være tilbøielig til at kalde en luksusgjenstand. Men tænker man nærmere over det, er denne benævnelse i mange tilfælde ikke berettiget. Istedenfor at folk ellers søker sine fornøielser utenfor hjemmet paa danselokaler, restauranter eller lignende, kan de – hvis de er i besiddelse av en grammofon – holde sig hjemme og danse eller høre alvorligere musik, hver efter sin smak. Enhver kan faa det man ønsker sig – og familien kommer sammen og blir hjemme. Grammofonen er med andre ord et av de midler som har evne til at fremme hjem- og familielivet, og da kan den strengt tat ikke kaldes luksusgjenstand.

Det er vistnok sandt at radioen har omtrent samme mission. Men der er jo saken den at man ikke har nogen mulighet for programvalg, men maa ta tiltakke med det som sendes ut for hver aften. Derfor skulde man heller ikke tro at radioen og grammofonen skulde behøve at konkurrere med hverandre. Man kunde ha ventet sig at grammofonens saga nu hadde været ute, fordi radioen er blit saa populær. Men dette later ikke til at være tilfælde. Den snurrende, syngende grammofonplate later til at holde sig i konkurrencen med æterbølgerne.

Det bekvemme ved grammofonen er jo at man kan bruke sin plate saa mange gange som man har lyst til, og at man kan vælge den plate man selv vil ha, uten at være nødt til at sitte og lytte til en bestemt utsending eller vente til en bestemt tid. Og grammofonen er unegtelig ideel, naar det dreier sig om dansemusik. Da kan man ta de bedste schlagere og danse efter dem saa længe man selv – eller de omkringboende – orker. Ingen stakkars pianist behøver at hamre armene fordærvet, og man faar en uklanderlig rytme og fart. Derimot maa det tilgives en om man ikke finder nogen større nydelse i de mere høitstaaende musikplater. De nyeste grammofonskape er vistnok udmerket at høre og den rene velsignelse mot de tidligere tragtgrammofoner. Men de blir dog – naar det kommer til stykket – bare mekanisert musik.

Men grammofonen er ikke noget stygt møbel – langt ifra. Det er længe siden de lyserøde og grønmalte grammofontragter som kjæmpekonvolvolus vælvet sig ut over en uskjøn kasse og utbassunerte de mest sprukne toner. Og det moderne, elegant diskrete mahognyskap, gjennem hvis aapne døre, musikens toner sagte strømmer ut, bør kunne tilfredsstille selv den mest estetisk kræsne. Forresten lanserer grammofonverdenen for tiden en helt ny grammofontype. Det er den franske videnskapsmand Louis Lumiere som har fundet paa at fremstille en grammofon uten baade lyddaase, tonearm og tragt. Det høres vistnok litt underlig, eftersom de tre dele – mere eller mindre synlige – altid betragtes som aldeles uundværlige for en grammofon. Men M. Lumiere har fundet paa at benytte sig av den saakaldte viftemembran – en foldet skive av guldglinsende papir, omtrent i samme stil som imellem anvendes som radiohøitalere. Det har vist sig at lyden ved hjælp av viftefolderne kastes ut og fordeles i værelset meget jevnere og bedre end ved hjælp av en tragt. Naalens vibrationer formidles ved en smal rørledning direkte til membranen. Og naar grammofonen er igang, ser det altsaa i første øieblik ut som om naalen var fæstet direkte i viftemembranen. Denne følger naalens bevægelser over hele grammofonplaten og tjenstgjør følgelig samtidig som lyddaase, tonearm og tragt.

Den tar sig rigtig dekorativt ut, den nye grammofon, med den guldglinsende vifteskive festlig dominerende. Om den vil komme til at ha nogen revolutionerende betydning for grammofonteknikken er vel endnu for tidlig at avgjøre. Imidlertid representærer den et nyt utviklingsled. Og hvem vet, kanskje den engang kommer til at gi store resultater.

Det er nok ikke frit for at den moderne grammofon har naadd et godt stykke længer end den første lille fonograf fra slutten av 1880-aarene. Man vil sikkert huske den første lille fonograf med sin voksrulle. Fonografen som man ikke kunde høre noget fra, hvis man ikke hele tiden stod og veivet, og som ikke hadde nogen tragt, men to gummislanger med glasspidser som man stak ind i ørerne! Det var jo imidlertid ikke meget hygienisk med disse glasspidserne som skulle vandre fra det ene øre til det andet. Derfor forbedret man snart Edisons merkelige opfindelse. Det lykkedes at faa den drevet ved et urverk, saa man slap at veive, og man anskaffet tragten istedenfor gummislangerne. Ja, tilslut kunde man endog komme fra voksrullesystemet og overføre skriften til plater av den nuværende type, skjønt naturligvis mindre. Men de var ikke saa glatte og fine som nu – de saa snarere ut som de hadde været angrepet av kopper allesammen. Fra den tid i grammofonens historie er det det kjendte firmamerke «Sin herres stemme» daterer sig: den lille hund som trofast og forbauset lytter til sin herres stemme fra den løierlige tragt – et av de mest spredte varemerker i verden.

Derefter kom jo konvolvolustragternes tid. Der utvikledes en uhyggelig fantasi paa deres kunstneriske utsmykning. Og grammofonen blev da et alt andet end estetisk tiltalende møbel. Men den holdt sig nogenlunde billig og var god at ha for den som ikke hadde raad til at anskaffe sig piano og ikke hadde saa store musikalske prætentioner. Det blev jo ialfald litt musikunderholdning. Paa den tid stod trækspilplater høit i kurs. Man kjøpte trækspilplater i massevis – og lærte sig til at spille trækspil efter dem.

En avdeling som er kommet til i den senere tid, er de religiøst betonede plater som man sætter meget pris paa paa landsbygden. Nu for tiden findes der ogsaa gymnatikplater – til at spille op om morgenen og med sine kjække kommandoer og melodier at faa folk til at spæge sit kjød en smule med herlige og velgjørende gymnastiske øvelser. Foredrag og digte læses ogsaa meget ind paa plater. For ikke længe siden meddeltes det saaledes at prins Wilhelm av Sverige selv hadde læst ind nogen av sine digte. Kongen og dronningen av England, prinsen av Wales og kongen av Spanien er andre kongelige som har talt ind for grammofon. Og de kommer sikkert til snart at efterfølges av andre kjendte personligheter.

Men det sandsynligvis mest betydningsfulde som grammofonplaterne i de senere aar har kunnet by paa, er nok de saakaldte undervisningsplater. Det er kanske ikke saa mange som kjender til at man for at lette sprogundervisningen har tat sig for at lave særlige sprogplater. Det er verdens fornemste fonetikere, en tysker, en franskmand og en engelskmand, som har læst ind visse stykker av de i skolerne anvendte lærebøker for grammofon. Der eksisterer ogsaa en egen skolegrammofon. Eleverne kan da læse teksten i sine egne bøker og samtidlig faa høre den uttalt av en indfødt. Det er simpelthen uvurderlig, eftersom man saa sjelden har indfødte sproglærere. Platerne er forresten førsteklasses. Og der er jo en umaadelig stor fordel ved at man kan gjenta dem saa mange gange man vil.

En lignende specialinteresse har musikutøvere, baade amatører og andre. Det kan være av stor betydning at faa høre, hvordan en stor kunstner har opfattet et visst stykke. Mange sangere og instrumentalister benytter sig da ogsaa i stor utstrækning av denne undervisningsmulighet. Og at høre sig selv i grammofon er for sangeren det samme som filmen er for skuespilleren. Det man ikke har villet tro, naar andre kritiserer, faar man selv høre – og forbedre. Og slaar en sanger an paa grammofon, er hans lykke gjort. Den kanske for øieblikket mest populære grammofonvokalist er sangerinden Gallli-Curci der jo som bekjendt hadde en succes pyramidale i London med utsolgt hus maaneder iforveien – og hun hadde opnaadd sin popularitet helt og holdent pr. grammofon. Hun var aldeles ukjendt, da hun begyndte at synge ind for grammofon. Men nu har først hendes plater og senere hun selv foretat sit seierstog gjennem verden.

Hvad man kan si om grammofonen – enten man er dens fiende eller ven – saa maa man ialfald bøie sig for genialiteten hos den Edisonske opfindelse og den utsøkte dygtighet, hvormed alle senere forbedringer er gjort. De naalfine rifter gjøres jo ved indsyngningen i en voksplate. Denne kopieres om til en zinkplate, av denne fremstilles ad galvanisk vei en matrice, hvorfra der saa senere tages aftryk. Og naar man vet, hvilke umaadelig smaa avstande det her dreier sig om, hvor haarfint den ene fordypning i platen skiller sig fra den anden, er det ikke frit for at det rent svimler for en, naar man tænker paa det uendelig store antal grammofonplater som efterpaa presses fra denne matrice – alle akkurat likedan som den første voksplate. Der skal bare en anelse av en feilripning til og hele platen blir en eneste rædsom mislyd. Nu gir den dog musik, ja, endog god musik – selv om den dessværre aldrig kan bli andet end en mekanisert musik.

2 Thoughts on “Den snurrende, syngende grammofonplate”

  • OM mulig kan du hjelpe?
    Kom over en, for meg, skjeldenhet på 78 rpm: Einar Rose, Filiberingsangen.
    Philips P530011 H. Andre side: Stroboskopskive i senter, Reklameplate Philips Shave.

    Når ble den utgitt? år ble den innspilt?
    Ble vel neppe innspilt i trettiårene, da vel Philips-shave først kom etter krigen? Noen gangs spilt på radio? Neppe. Opplag?

    • Hei, Odd-Jan, og takk for interessant spørsmål. Våren 1954 lanserte Philips sin elektriske barbermaskin PhiliShave. Sammen med maskinen lanserte de også begrepet «filibering», som betød å barbere seg med elektrisk barbermaskin. Einar Rose spilte inn «Filiberingsvalsen» 4. juni 1954 som en del av denne kampanjen, og platen ble delt ut gratis i forbindelse med demontrasjoner av maskinen. Opplaget kjenner jeg ikke til, og jeg ser heller ikke av NRKs programrapporter at den noensinne ble spilt i radio.

Comments are closed.